Drabužių dydžiai. Dydžių suskirstymas pagal šalis, regionus. Tipinė figūra. Drabužių gamintojai.

Gerbiamieji, šiandienos tema - drabužių dydžiai.
Ar kada pastebėjote, kad sakykim pasimatavus 38 Eu drabužio dydį skirtingo gamintojo drabužis tinka ir atrodo skirtingai. Kartais paėmus panašaus modelio sijoną iš "Zaros" ir "Forever 21" pastebite, kad "Forever 21" yra per didelis ir ieškote 36 dydžio, kuris tinka labiau. Kodėl taip nutinka?
Dažniausias atsakymas girdimas iš pardavėjų - skirtingas gamintojas gamina skirtingai. Bet kodėl?
Todėl, kad masinėje drabužių gamyboje, drabužiai siuvami pagal tipinį dydį. Tipinis dydis imamas  išmatavus tipinę žmogaus figūrą. Tipinės figūros yra ne vienodos skirtinguose regionuose ir valstybėse.

Pavyzdžiui paimkime pietų regioną Italiją ir Ispaniją ir palyginkime jį su Svedais, Norvegais - šiaurės regionu.
Vidutinis Ispanų vyrų ūgis - 175 cm, Italų - 176 cm.
Vidutinis Norvegų vyrų ūgis - 182 cm, Švedų - 180 cm


Be abejo tai nereiškia, kad Švedijoje ar Norvegijoje nėra žemaūgių, kaip ir Ispanijoje, ar Italijoje aukštų žmonių. Bet daugumą jų turi tam tikrą - tipinį ūgį, svorį, pagal tai nustamoma tipinė figūrą.

Sakykim išmatavus tam tikrą kiekį britų, ispanų, prancūzų, italų merginų, buvo išsiaiškinta, kad dauguma jaunų moterų sakykim nuo 18 - 20 metų turi tam tikrą krūtinės, klubų, liemens apimtį, ūgį, figūros tipą ( kriaušė, obuolys, saulės laikrodis ir tt.) vyresnio amžiaus moterims būdingos kitos apimtys ir tt. Visos apimtys buvo suskirstytos į dydžius, o dydžiai suskirstyti pagal regionus:

Turime tokių dydžių regionus:
EU - Danija, Ispanija, Nyderlandai
UK/IE - Didžioji Britanija, Airija
USA - JAV
FR - Prancūzija
MEX - Meksika ( MEX dydį dažniausiai nurodo ispanų gamintojai)

UK tipinės figūros dydžiai. Remiantis asos.com




Suskaičiavus, susumavus ir apdorojus Europiečių, Amerikiečių ir kt. išmatavimus buvo pateikti tokie tipinės figūros dydžiai:

Tipiniai UK, USA, EU dydžiai. Remiantis asos.com

Danija, Ispanija, Nyderlandai ( Europinis dydis, žymimas EU), Prancūzija, UK, Airija. Remiantis hilfigerdrabuziai.lt/dydziu-lenteles

Kaip matome iš pateiktų lentelių, šie tipiniai dydžiai nėra vienodi. Iš pirmos lentelės UK dydis 4 XS atitinka krutinės apimtį 76 cm, o 6 dydis XS atitinka krūtinės apimtį - 80cm. Remiantis 1 lentele galime teigti, kad UK XS dydis tinka merginoms kurių krutinės apimtis yra 76 - 80 cm.

Iš 3 lentelės matome, kad UK dydis 6 - XS atitinka krūtinės apimtį 82 - 85cm kas yra žymiai daugiau.

Pirma lentelė remiasi britų gamintojo asos.com tipiniais figūros išmatavimais, o trečioji - amerikiečių gamintojo Tommy Hilfiger.

Tai reiškia, kad nepasižiūrėjus į išmatavimų lenteles, galima nusipirkti 6 dydžio palaidines iš Tommy Hilfiger ir iš asos.com, kur Tommy Hilfiger palaidinė bus žymiai didesnė nei palaidinė iš asos.com.

Remiantis šiuo pavyzdžiu, matome, kad siuvant sau, pagal tipinės figūros išmatavimus arba gatavas iškarpas iš Burdos turėsime daug neatitikimų, gatavas gaminys netiks jums idealiai, ypač jei jūsų figūrą visai netipinė. Reikės atlikti daug koregavimų, primatavimų, klaidų taisymų. Tai gali būti gan sudėtinga užduotis, jei jus tik pradedate siūti ir neturite pakankamai patirties.

Norint, kad pasiūtas gaminys idealiai ar bent jau pakankamai gerai atitiktų jūsų figūros tipą, jums reikia išmatuoti savo kūno apimtys ir pagal matus nubraižyti indiviadualų brėžinį, kitaip tariant sukonstruoti bazinį pagrindą.
Be abejo, daug kas siuva individualiai pagal standartinius išmatavimus, tai nėra blogai, ypač jei turite patirties.



 Žemiau lentelėse galite pamatyti koks brendas kokiai valstybei priklauso.










Straispnis, gamintojų ir brendų lentelės "Sagutės projektas"

Drabužių dydžių lentelės sukūrtos remiantis šiais šaltiniais:

http://www.hilfigerdrabuziai.lt/dydziu-lenteles
www.asos.com

Komentarai