Siuvimo reikmenys ir įrankiai. Nuo ko reikėtų pradėti.

Gerbiamieji, šiandiena noriu pakalbėti su jumis apie siuvimui skirtus reikmenys ir įrankius.
Aptarsime čia tik tuos, kurie bus reikalingi norintiems pradėti darbuotis ir be kurių neišsiversite, jeigu norite sukonstruoti, o vėliau pasiūti kokybišką daiktą.
Manekenus, spec. pėdeles, siuvamąsias mašinas aptarsime plačiau kitose temose.



Įvairūs siuvimo reikmenys



Labai seniai, dar besimokant mokykloje savo pirmąjį sijoną pasisiūvau rankomis su paprasta adata ir siūlais. Medžiagą sukirpau žirklėm, kurias radau stalčiuje, nelabai sau tada sukau galvą, ar jie tinka kirpimui ar ne. Mano galimybės buvo labai ribotos, dar reikėjo slėptis nuo mamos, kad nebartų, jog ruošiuosi sugadinsiu medžiagą, kuri ir taip spintoje trūnijo 10 metų, taip kad dirbau dideliam strese ir paskubom. Kaip teisingai kirpti veliūrinę medžiagą arba kas tie metmenys ir ataudai net nenorėjau žinoti, nes be abejo atsirastų kažkokių trikdžių, stabdžių ir tiesiog likčiau be sijono. Mano didžiausia nuostaba buvo, kai mama, kuri mėgsta kritikuoti ne tik nebarė pamačius tą sijoną, bet ir leido juo pasipuošti į geografijos egzaminą.

Tikiu, kad šiandien irgi yra tokių žmonių, kuriems pakanka žirklių ir adatos, o noras siūti yra toks didelis, kad jums netrukdo tai, kad neturite pakankamai žinių ar siūvimui skirtos mašinos.

Naudodami tinkamus pagalbininkus nepastebėsite, kaip palengvinsite sau darbą, sutaupysite laiko, o svarbiausia pasiūsite gaminį itin kokybiškai.

Taigi pradedam!

Centimetrinė, metrinė juostelė, metras. 

Minkšta, lanksti - idealiai tinka kūno išmatavimams atlikti, rasite bet kurioje siuvimo prekių parduotuvėje. Standartiškai ilgis 1,50m, plotis 20mm.

Siuvėjo metras
Siuvėjo metras



























Liniuotės, figūrinės liniuotės - lekalai.

Įsigykite gerą ilgą metalinę liniuotę, o taip pat trumpesnę plasmasinę ar medinę. Gerai turėti kelias liniuotes. Jos labai pravers konstruojant. Figūrinės liniuotės arba lekalai padės išgauti gražias lenktas linijas, pvz. kaklo, rankovės, pažasties ir kt.








Liniuotė - trikampis 90º kampui išgauti



Figūrinė liniuotė - lekalas


















 Žymėjimas. 

Su specialia kreidute arba paprastu muilo gabaliuku braižome lekalus ant medžiagos, atliekame kitus reikalingus žymėjimus. Nauji muiliukai ir kreidutės idealūs, nes jų kraštai ypač aštrūs, linijos braižomos itin plonos. Nenusiminkite, jei muiliuko kraštai tapo glotnūs, juos galima užaštrinti peiliu. Specialūs rašykliai - skirti rašyti ant tekstilinių medžiagų. Po kurio laiko, o dažniausiai sukirpus gaminį rašalas pradingsta, ypač patogūs, nes nereikia sukti galvos, kad ant medžiagos gali likti žymių, aišku, tam rinkites geresnės kokybės, patikimų gamintojų prekes. Visada pabandytkite piešti ant mažesnio medžiagos gabaliuko.
Taip pat turėkite rašyklį, paprastų pieštukų brėžinių, lekalų braižymui.







Muilas

Kreida



                    



Išnykstanti kreidutė
Kreidutės - pieštukai                         

Žirklės.

Dažniausiai siuvime naudojamas instrumentas. Žirklės turi būti idealiai aštrios, kokybiškos. Įvairioms medžiagoms kirpti skirtos įvairios žirklės. Jei neturite specialių sukirpėjo žirklių, galite naudoti universalias - svarbu su tokiom žirklėm kirpti tik medžiagą, jokių būdų ne popierių, odą, svarbu ne naudoti tokių žirklių vietoj žnyplių, atsuktuvo ir tt.
Siūlams karpyti įsigykite atskiras mažas žirklutes, popieriui taip pat atskiras.
Zigzaginės žirklės idealios itin birių audinių karpymui.
Jei žirklės atšipo nebandykite užauštrinti jų patys, geriau šį reikalą patikėkite specialistui.
Geros žirklės, yra aštrios iki pat ašmenų galiukų ir karpo bet kokią medžiagą ( išskirus odą ir kailį).



Siuvėjų žirklės







Sukirpimo žirklės















Žirklutės siūlams karpyti
Zig - zag žirklės





Žirklutės siuvinėjimui " Gervės"


Adatos, žiogėliai, smeigtukai.


Įsigykite pakankamą kiekį smeigtukų, įvairaus džydžio ir adatų skirtų siūti rankomis. Pasisiūkite specialią apyrankę, kurioje galėsite smeigti smegtukus. Labai patogu atliekant primatavimą.
Nepamirškite adatų siuvimo mašinai - įsigykite iškart plonu ir storesnių. Bus atskira tema apie adatas skirtas siūvimo mašinai.

Ardiklis.

Tinka ne tik siūlėms ardyti, bet ir prakirpti skylutę sagai. Nepamainomas pagalbininkas, nes daug patogiau ardyti ardikliu, negu žirklėmis, nors ir jos puikiai tinka iš bėdos, įsigykite kelis ardiklius iškarto, nes jie dažnai pasimeta kūrybiniame bardake. Būkite labai atsargūs ardant, nauji ardikliai labai aštrūs lengva prakirpti medžiagą ir susižaloti patiems. Ardiklių būna mažesnių ir didesnių, rinkitės sau patogesnį.

Ardikliai


Antpirštis.

Naudojamas siūnant rankomis, kad apsaugoti pirštą nuo susižalojimo. Antpirštis parenkamas pagal dešinės (kairės jei jus kairiarankiai) rankos vidurinio piršto dydį. Gaminamas iš metalo, plastiko, kaulinės medžiagos.


Metaliniai antpirščiai




Siūlai.

Siūlus patarčiau rinktis tada, kai išsirinksite gaminį, modelį kurį norite siūti, ir parinksite tam tinkamą medžiagą. Siūlus rinksitės pagal medžiagą. 


Popierius.

Baltas popierius, milimetrinis popierius, plonas popierius.
Bus reikalingas konstruojant gaminius, brėžiniams, lekalams. Eskizus piešti galima ant įprasto balto popieriaus ar tiesiog į sąsiuvinį.

Medvilninė medžiaga.

Isigykite pačios pigiausios medvilninės mežiagos, arba drobės. Ši medžiaga labai pravers gaminio maketams daryti.


Straipsnis: "Sagutės projektas"

Nuotraukos iš internetinių siuvimo reikmenų parduotuvių:

http://www.siuvimoreikmenys.lt/
https://darau.lt/
https://danesa.lt/
http://www.taurunija.lt/siules-prekes





Komentarai