Žmogaus figūros matai.

Gerbiamieji, ar žinote, kad pasisiuti individualiai, kainuoja daugiau, nei nusipirkti gatavą gaminį parduotuvėje?
Pagrindinis skirtumas yra tas, kad siuvant masiškai yra naudojamos iškarpos sudarytos pagal tipinės figūros išmatavimus ( žr.: Dydžių suskirstymas pagal šalis, regionus. Tipinė figūra. Drabužių gamintojai. ), o per darbo dieną iš tokių cechų išvažiuoja šimtai, o kai kur ir tūkstančiai gatavų drabužių. Toks gamybos būdas leidžia ženkliai sumažinti gaminio savikainą, bet ir kokybė tokių gaminių ne visada būna ideali, net jei siūlės atrodo padoriai, gaminys gali nevisai gerai jums tikti, pvz. būti per siauras krūtinės ar klubų srityse, būti per ilgas ar per trumpas, per laisvas per liemenį, negražiai atsikišti nugaroje, per siaura rankovė, ar tiesiog jums su juo nepatogu ir jis negražiai atrodo. Siuvant individualiai, gaminio konstrukcija turi būti individuali. Taip, jus galite panaudoti iškarpą iš Burdos, tačiau tą iškarpą būtina pritaikyti, koreguoti, taisyti, kad ji idealiai atitiktų individualius  kūno ypatumus. Tai reiškia, kad būtina išanalizuoti kliento figūros tipą.
Tam, kad sukonstruoti brėžinį atitinkantį tam tikrą žmogų, jį būtina išmatuoti, arba nuimti matus.


Tam, kad išmatavimai būtų teisingi, reikia laikytis tam tikrų matavimo taisyklių.

Pirma taisyklė - 7 kartus matuojame - 1 kartą kerpame. Taip, taip, tai ne šiaip sau posakys ar pokštas. Labai lengva sugadinti medžiagą, nuotaiką ir ilgam laikui atmušti norą siutis sau ką nors apskritai. Jeigu siuvate savo klientams, neatidumas jums gali kainuoti  reputaciją. 

Siuvimas, tai procesas reikalaujantis kantrybės ir kruopštumo, jis susideda iš kelių etapų. Jeigu galvojate, kad siūti ar sukirpti yra sunku, klystate, nes pasiūti tiesią siūlę yra vienas lengviausių darbų visame  procese, ką jau kalbėti apie sukirpimą. Jums tiesiog reikia praktikuotis. Nors - ant pakabos kabantį daiktą vertiname vizualiai, pagal jo išvaizdą, ar pasiuvimo kokybę, tačiau tai nereiškia, kad galite siūti bent kaip. Mokėjimas teisingai sukonstruoti, pagal turimus išmatavimus, atlikti primatavimus, pataisyti klaidas yra kur kas svarbiau ir sudėtingiau. Gaminys bus niekam tikęs, jei jūsų siūlės bus idealios, tačiau priekis perkreiptas,  rankovė per siaura, kelnių klešnė kažkur nučiuožus į šoną...

Žmogaus išmatavimui reikia labai rimtai nusiteikti. Siūlau pradedančiosioms, kurių rankytės dar dreba matuoti žmogų ( nesvarbu, ar siuvate sau, ar savo mamai) bent 3 kartus. Visus matus užrašyti į lentelę (paruošiau jums patogias matų lenteles, kurias galite rasti skyriuje  Priedai), o pabaigoje juos sulyginti, esu tikra, kad daugumą matų skirsis. Tokiu atveju, jei matai skiriasi, reikėtų rasti priežastį ir pamatuoti atidžiai dar kartą, galbūt pernelyg įtempėte ar atleidote centimetrinę juostelę matuojant pirmą kartą, o gal jūsų klientas stovėjo nevisai lygiai antrą kartą matuojant, tačiau trečią kart viskas buvo idealu, tačiau jus nežinote, koks būtent matas iš visų trijų yra teisingas.
Taigi, taisyklė numeris du - matuojant, centimetrinę juostelę negalima nei tempti, nei per daug atlaisvinti.
Trečia taisyklė byloja, kad žmogų geriausiai matuoti, kai jis dėvi tik apatinius. Tai reiškia, kad moteris turi būtinai devėti kokybišką lėmenelę, su kuria ruošiasi nešioti būsimą drabužį.  Matuojant per maikutes, o juo labiau per viršutinius drabužius jus negausite realių skaičių, todėl savo klientą įspėkite iš anksto, kad jam nebūtų staigmenos ar jis jaustusi nepatogiai.

Ketvirta taisyklė sako, kad matuojamas žmogus turi stovėti tiesiai, tačiau išlaikant savo natūralią laikyseną, kitaip matai bus neteisingi, o gatavas gaminys atrodys ne visai gerai. Žmogus turi stovėti nuleidęs rankas, kojų padėtis - pėdos laikomos kartu, o pėdų priekis ( kojų pirštai) nukreipti į šonus.

Matuojant žmogų užrašoma tik pusė mato, t.y. jei liemens apimtis yra 90cm, tai į lentelę įrašome 45 cm, o jei matuojame porinius matus, pvz. pečių ilgį, tai matuojama dešinė žmogaus pusė. Tačiau, labai svarbu žinoti, kad ne visi žmonės yra simetriški. Tai reiškia, kad daugumai žmonių būdinga ASIMETRIJA. Tai reiškia, kad pvz., kairė pusė gali ženkliai vizualiai skirtis nuo dešinės, būtina atsižvalgti į šiuos ypatumus, nes tai ir yra visa individualaus siuvimo esmė. Todėl mano patarimas pradedančiosioms matuoti tiek kairę tiek dešinę pusę jei nesate tikros, ar teisingai nustatėte figūros ypatumus, ar trūkumus - užrašyti matus į lentelę, o taip pat užrašyti pilną apimtį ir pusę apimties - pvz. liemens apimtis 90cm/45cm ( 90 - pilna apimtis/ 45 pusė apimties).
Vėliau, kai suprasite geriau matavimo ir pačio gaminio konstravimo esmę, galėsite užrašyti tik pusę mato. Matuojant leidžiama 0, 5 cm paklaida.

Čia žinovės gali nesutikti su manim ir pasakyti, kad tai tikra nesąmonė, gal tada konstruojant drabužio priekį reikia daryti 2 brėžinius -  kairei ir dešinei pusei, jei jos skiriasi! Tikrai, ne, bet šis straipsnis skirtas pradedantiesiems, kurie gal tik pirmą kartą laikys rankoje centimetrinę juostą, jei jiems geriau suprasti esmę reikės konstruoti priekius du kartus, kodėl gi ne? Paprastai, dešinė žmogaus pusė būna šiek tiek didesnė, todėl tikrai problemos nėra matuojant dešinę pusę ir pagal ją konstruoti, bet ką daryti, jei taisyklės sako konstruok pagal dešinę, o pas žmogų  kairės pusės petys didesnis už dešinės? Kadangi tai individualus siuvimas, siūlau gilintis į šias subtilias paslaptys po truputi, neužbėgant įvykiams už akių.

Prieš matuojant, raskite tam tikrus kūno taškus - kaklo duobutę, kaklo pagrindą, mentes, liemens liniją (siauriausia vieta liemes srityje. Liemenį užfiksuokite guma ar kokiu nors raišteliu. Liemens linija turi būti griežtai užfiksuota, norint, kad suknelė, švarkas, palaidinė, sijonas ar kelnės gerai tiktų arba kitaip dar sakant sėstų), krūtinės centras, pažasties taškas, kelių taškas, viršugalvio ir tt. Žr. paveikslėlį žemiau.

                             

Žmogaus figūros matai


Žmogaus figūros matai



Kad nustatyti teisingą peties liniją ( pečių balansą) naudojama papetė, ją galima pasisūti patiems. 

Tam, kad teisingai nustatyti pažasties gylį, po pažastimis galima įdėti ir laikyti 2 liniuotes arba kartono juostelę 2-3 cm pločio ir 30 cm ilgio, tai padės teisingai pamatuoti ne tik rankovės išėmą, bet ir šono ilgį iki liemens. Pažasties gylį matuosime nuo peties taško iki liniuotės, taip pat šis būdas su liniuotėmis padės pamatuoti krūtinės plotį,  II krūtinės plotį, bei nugaros plotį.

O dabar susipažinkime su žmogaus matais. Labai stengiausi, kad jums viskas būtų aišku, paprasta, suprantama, o svarbiausia naudinga, tačiau jei kažkas vis tiek neaišku prašau susisiekti su manim infopro3n@gmail.com


Žmogaus figūros matai

* - Žiūrėti papildomus paveikslėlius.



Žmogaus figūros matai



Žmogaus figūros matai


Žmogaus figūros matai.
            



Žmogaus figūros matai



Žmogaus figūros matai
Žmogaus figūros matai







Žmogaus figūros matai


Žmogaus figūros matai



Straipsnis ir nuotraukos:  Janessa " Sagutės projektui"

Komentarai