Šiuolaikinės avalynės įvairovė.


Na ką, stilingosios šopoholikės, prisipažinkit, kiek porų batų turite savo spintuose...o ar žinojote, kad iki XX a. avalynės įvairovė buvo labai kukli, pagrindinė jos paskirtis – saugoti kojas nuo drėgmės, purvo, temperatūros ir mechaninių pakenkimų.
Viskas pasikeitė atsiradus masinei gamybai ir vis naujai žaliavai. Šiandien batus gamina iš visko: odos, audinio, plastiko, medžio ir tt.
XX a. vidurys – pats dinamiškiausias periodas avalynės gamyboje.
Šiame pasakojime aprašysiu tik pačius populiariausius avalynės tipus (be sportinės ir profesionalios).
Stengiausi pateikti lietuviškus ir angliškus modeliukų pavadinimus.
Taigi pirmyn! Malonaus skaitymo.


Balerinos bateliai - klasikinis moteriškų batelių modelis. Gali būti su nedideliu kulnu arba be jo. Anglų kalboje vadinami "ballerinas" dėl panašumo į profesionalią balerinų avalynę - puantus.
Vyrauja nuomonė, kad klasikinio stiliaus balerinas vis dažniau renkasi vyresnio amžiaus moterys, dėl jų patogumo, praktiškumo, paprastumo ir kartu elegantiškumo.
Šiuolaikiniai balerinos tipo batai neturi būti nuobodūs. Jie gali būti apvaliom, smailiom nosytėm, su ivairiais dirželiais aplink kulkšnį ir žaismingais papuošimais. Ir tai vis dar balerinos! Tad, jeigu esi jauna ir žaisminga, bet kartu trokšti patogumo, nevaržomo judesio rinkis įdomesnius šių batelių modelius.



Balerinos "Šmaikštus Zuikiai"
Balerinos širdutės

Gėlėtos balerinos tipo bateliai


Basutės ( angl.: open toe shoes) - Atvira moteriška avalynė, avima basomis kojomis. Basutės – tai tarpinis variantas tarp batelių ir batų. Gali būti su kulnu ar plokščiapadės. Basutės priskiriamos sandalų tipui, anglų kalboje jos net nepriskiriamos atskirai avalynės rūšiai. 

Aukštakulnės basutės
Basutės ale graikiški sandalai








Botiljonai (angl.: ankle boots) - Dar vienas tarpinis variantas tarp batelių ir batų, tik šie uždengia dalį kulkšnies, todėl angų kalboje vadinami " ankle (kulkšnis) boots".

Botiljonai angl. ankle boots
Botiljonai angl. ankle boots




Batai (angl.: boots) -  Dažnai vadinami "Timberlandais". Šis pavadinimas kilo nuo parduotuvės "Timberland". Tai tradicinė vyriška ir moteriška avalynė, dengianti koją iki kulkšnies. Dažniausiai pagaminta iš natūralios odos ir rišama raišteliais, nors dažnai naudojamas užtrauktukas ir kitoks užsegimas.

Batai "Timberland" tipo


Batfortai ( angl.: "Highland", over - the - knee boots) arba kitaip ilgaauliai batai siekiantys kelį ir jį uždengiantys. Pavadinimas kilo iš prancūzų "bottes fortes", reiškiančio "tvirti batai".

Stuart Weitzman "Highland" Over the knee boots.




Brogai (angl.: brogues)Klasikiniai vyriški batai su dekoratyvine ir funkcionalia perferacija, kitaip tariant, tai batai su skylutėmis. Šių batų istorija ir išvaizda susijusi su Škotija ir Airija, kur jie buvo dažnai avimi vaikščiojant po pelkes. Skylutės užtikrindavo vandens pasišalinimą iš bato. Šiandien brogue stiliaus batai gali būti tiek vyriški, tiek moteriški.



Moteriški "Brogues" batai
Klasikiniai vyriški brogai


 Veltiniai batai (angl.: felt boots, rus.: валенки) - tradiciniai Rusijos batai iš veltos vilnos. Kad nenusidėvėtų taip greitaijie dažnai nešiojami su guminiais kaliošais.

Veltiniai
Žieminiai veltiniai batai
                                   

Dykumų batai (angl.: desert boots) - batai su zomšiniu paviršiumi, odiniu ar guminiu padu, rišami raišteliais. Šis produktas nuo 1950 m. priklauso gerai žinomai batų įmonei "Clarks". Būtent tada Nathan Clark pasauliui pasiūlė batus, kuriuos nusikopijavo nuo britų kariuomenės. Panašius batus avėjo kareiviai Egipte. Vietiniai batsiuviai rankomis siuvo batus, kurie labai patiko britams. Jie buvo ypač patogūs avėti dykumoje. Iš čia ir pavadinimas "desert", kuris reiškia "dykuma".

Angl.: Desert boots
Dykumų batai



Derbiai (angl.: derby shoes) - Laisvo rišimo batai. Kitaip tariant, raišteliai suvesti ne kryžiuku kaip pasitaiko dažniausai, bet išilgai. Yra moteriškų ir vyriškų šių batų modeliukai.

Vyriški Derby batai
Moteriški Derby batai
   

Kazokai (angl.: cossacks shoes) - Vyriški ir moteriški batai, kurie savo stililiumi labai primenkaubojiškus batus. Šie dažnai dekoruojami grandinėlėmis, kniedėmis ir tt. 

Kazokai
Batai kazokai
Kazokai

Kaubojiški batai (angl.: western boots) - Vyriški auliniai batai iš karvės odos skirti jojimui. Šiai avalynei būdingas ilgas aulas, tradicinis dygsnis, aukštas (5 cm) skersas kulnas, užapvalinta nosis. Toks kulnas suteikia stabilumo ir gerai išlaiko koją kilpoje, o aukštas aulas apsaugo koją nuo trynimosi jojimo metu. Tokie batai būna dviejų tipų "Westerm" ir "Roper". Roper tipo batuose aulas trumpesnis, kulnas žemesnis ir tiesesnis, kartais pasitaiko kvadratinis priekis. Egzistuoja tiek moteriški tiek vyriški modeliai.

Westernai.




Roper boots.



Platforminiai aukštakulniai (angl.: pumps) -  Moteriški bateliai "pampsais" vadinami dėl jų formos. Siauras ir trumpas priekis, vidutinis kulnas ir ypač didelė išėma. Tokie bateliai dar neseniai buvo labai populiarūs, juos lengva užsidėti ir nusimesti, nes nėra juokių raištelių ar sagtelių.


Platforminiai aukštakulniai
Platforminiai aukštakulniai atvira nosim
                                                              













 Loferiai (angl.: loafers) - moteriški arba vyriški batai be raištelių ir sagčių, su ilgu liežuviu. Jie atrodo kaip mokasinai, bet nuo jų skiriasi platesniais padais, kartais būna su nedideliu kulnu. Idealiai tinka tiek su džinsais, tiek su klasikinėmis kelnėmis ir sijonais.


Gucci loferiai
Moteriški loferiai
         

Mokasinai ( angl.: moccasins) - minkšti moteriški ar vyriški batai, pagaminti iš zomšos ar odos be raištelių ir sagčių su ilgu liežuviu ant minkšto ir lygaus pado.


Mokasinai


Monksai ( angl.: monks) - Vyriški batai. Vietoj raištelių naudojama sagtis. Monksai yra mažiau oficialūs už "oksfordus"(pastaba: apie oxford shoes skaitysime toliau), bet oficialesni už derbius.

Vyriški monksai
Vyriški odiniai monksai
                 

Angl.: Mary Jane shoes - Moteriški bateliai. Pradžioje buvo išskirtinai vaikiški. Plokščias padas, su dirželiu ir apvalia nosimi. Pavadinimas kilo nuo komiksų personažo "Buster Brown1904 m. Po kelių dešimtmečių tokia avalynė tapo populiari suaugusių moterų tarpe. Šiandien tokie bateliai sutinkami dažnai, jie gaminami iš skirtingų medžiagų, su ivairaus aukščio kulnais.

Moteriški Mary Jane bateliai
Moteriški bateliai Mary Jane



Oksfordai (angl.: oxford shoes) - Patys griežčiausi ir oficialiausi vyriški batai. Išskirtinis šių batų bruožas – uždaras varstymas.


Vyriški Oxford shoes
Pusbačiai arba batai iki pusės blauzdos (angl.: mid - calf boots) -  Avalynė kuri savo ilgiu siekia pusę blauzdos.

Moteriški pusbačiai
Moteriški pusbačiai
      

Guminiai batai (angl.: rain boots, wellies) - Batai pagaminti iš gumos. Šių batų tikslas – apsaugoti kojas nuo vandens. Šiuolaikinių guminių batų paskirtis ne tik išlaikyti kojas sausas, bet tai ir stiliaus elementas. Šių batų trukūmai tokie, kad jie neprasinešioja ir koja juose nekvėpuoja.


"Super trash" guminiai batai
"Hunter" guminiai batai
          

Klumpės, klogsai (angl.: sabot, clog shoes) -  Iš pradžių tai buvo mediniai batai su žema galine dalimi arba be jos (ta dalis į kuria remiasi jūsų pėdos galinė dalis). Šiandien klogsasis vadinami ne tik mediniai batai, bet ir visi panašaus dizaino bei formos batai. Šiandien vienas ryškiausių tokio tipo batų atstovų yra kroksai ("Crocks").


Moteriški mediniai aukštakulniai
Mediniai aukštakulniai
          

Ilgaauliai batai (angl. : knee high boots) - tai plataus pasirinkimo avalynė su skirtingo ilgio aulu. Aulo ilgis gali būti iki pusės blauzdos, iki kelio ar virš kelio.
Dauguma tokių batų turi kulną, kuris šiandien panaudojamas dėl grožiobet taip pat kažką padaro aukštesniu. Iš pradžių kulnas buvo naudojamas kaip atstumą puriu paviršiumi padedantis įveikti elementastaip pat padėdavo raiteliams išlaikyti koją kilpojeBatai dažnai yra pagaminti iš odos, gumos ar kitų sintetinės kilmės medžiagų.

Moteriški ilgaauliai aukštakulniai
Ilgaauliai aukštakulniai
                                                                                                                        



Snikeriai (angl.: sneakers) - Tai, visų pirma, batai su lanksčiu guminiu padu, su oda arba tekstile viršuje. Snikeriais ši avalynė pradėta vadinti XX a. pr. dėl to, kad žmonės, avintys šiuos batus, labai tyliai judėjo. Žodis "sneak" anglų kalboje reiškia sėlinti, daryti patyliukais. Pirmiausiai šią avalynę avėjo teniso gerbėjai, vėliau dėl savo patogumo ji tapo populiari tarp visų gyventojų.  
Dėl platesnės, lyginant su sportbačiais snikeriukų įvairovės, jie dažniau naudojami kasdieniniame gyvenime.


Laivalako bateliai "Sneakers"
Moteriški snikeriai
         

Platformos (angl.: wedges) -  Moteriški batai su ištisu kieto pleišto padu. Prie pirštų padas būna plonesnis, o link kulno didėja, tokiu būdu sudarydamas kulną. Lyginant šią avalynę su bateliais ant kulniukų, koja batuose su platforma yra labiau stabilitačiau pėda tampa milžiniška.

Batai virvine platforma
Wedges bateliai
Wedges virvine platforma


Topsaideriai arba jachtiniai bateliai (angl.: top - sider arba boat shoes) - Jachtų ir valčių avalynė.
Nuo kitų batų skiriasi ypatingų padu su specialiu protektoriumi, kuris užtikrina puikią trauką ant šlapio denio. Padas dažnai pagamintas iš baltos medžiagos, kad nepaliktų jokių pėdsakų ant sniego baltumo jachtų denio. Šių batų viršų dengia oda arba tekstilė su hidrofobiniu paviršiumi. Išoriškai šie batai atrodo kaip mokasinaibet yra kietesni ir nelabai lankstūs. Virvelės pereina per visą kulną, o priekyje rišamos pro 4 skylutes. Modernią išvaizdą jie gavo 1935mSperry Top - Sider bendrovės dėka. 
 P.S. Jei esate pakviesta į jachtų vakarėlį, jokių būdu neavėkite aukštakulnių! Norėdamos padaryti gerą įspūdį ir atrodyti stilingomis, rinkitės tik topsaider batelius, prie kurių derinkite drabužius ir aksesuarus.

Į mokasinus panašus Top-Sider bateliai


Aukštakulniai ( angl.: high heels) - Plati moteriškų batelių klasė. Vokiškai: tuffele / tuffel / pantuffel, itališkai: раntоfоlа.

Raudonpadžiai aukštakulniai
Nude spalvos klasikiniai moteriški aukštakulniai bateliai

 Ugai ( angl.: UGG) - Vyriški ir moteriški batai, pagaminti iš avikailio. Viduje su kailiu, o iš išorės lygi versta oda. Plokščiais padais iš gumos ar sintetikosUGG batai išpopuliarėjo XXI a. pr. "Deckers Outdoor" korporacijos dėka, kuriai nuo 1995mpriklauso prekinis ženklas UGG. Šių batų istorija prasidėjo Australijoje (beješioje šalyje vardas UGG nėra prekinis ženklas) XX a. pr. Šiuos batus avėjo pilotai ir kaimiečiai, vėliau jie atvyko į Ameriką. Pats pavadinimas UGG kilęs iš "ugly boots", ir reiškia "negražūs batai"juos taip pavadino vieno gamintojo žmona. Šiuo metu bendrovė gamina ne tik tradicinius UGG batus, bet ir įvairias šlepetes, sandalus, aksesuarus.

Uggsai arba ugai

Untai (angl.: fur boots) - Dažniausiai tai  batai iš kailio, kuris dengia išorę, su guminiu arba odiniu padu. Untai tai tradicinė šiaurės tautų avalynė  elniųavių arba šunų kailiųŠiuolaikinė šio tipo avalynė tai stilizuoti untai iš natūralaus ar dirbtinio kailio.


Kailiniai batai
Kailiniai untai
               


Angl.: Chukka Boots: Batai odiniu ar zomšiniu viršumi, su nedideliu skylučių kiekiu batraiščiams. Atsirado XX a. 4-ajame deš. Žodis chukka susijęs su polo žaidimu. Būna tiek vyriški, tiek moteriški.

Vyriški Chukka Boots

 Espadrilės (angl.: espadrilles) - Vasarinė moteriška avalynėkurios padas pagamintas iš lynų, dažnai džiuto virvėsEspadrilėmis gali būti basutės, batai, bateliai, platformos. Šios avalynės tėvynė Ispanija, Pietų Prancūzija. Būna ir vyriškų espadrill stiliaus batų.

Espadrilės su virviniu padu
Espadrilės









Angl.: Dr. Martens - Karinio, unisex tipo batai, sukurti 1945m.vokiečio KlausMertenso. Jo tikslas buvo pagaminti batus panašius į kareivinius, bet su minkštu padu. Populiarumo šie batai sulaukė XX a. 60-ųjų pradžioje daugiausia jaunimo tarpe, įvairiose subkultūrose. Šių batų rūšis iki šiol yra labai vertinama. 


Dr. |Martens

Dr. Martens batai

Kareiviniai batai (angl.: military boots, combat boots) - aukšti kariniai batai su raišteliais. Šie batai gerai fiksuoja čiurną, bet tuo pat metu ne taip stipriai kaip tai daro įprasti kareiviški batai.



Kerziniai batai "Kerzai"


 Angl.: Vibram  - kelioniniai batai, dažnai naudojami laipiojimui ir alpinizmui. Šių batų padui būdingas geras sukibimas su paviršiumi, taip pat jie puikiai apsaugo kojas nuo žemos ir aukštos tempetatūros. 

Alpinistų batai
Dar vieni Vibram penkiapirščiai, priglunda prie kojos kaip pirštinė, ypač geri plaukiojant akmeniniu dugnu ar vaikštant akmeniniais paplūdimiais.


Plaukimui skirti batai

Angl.: Flip flops arba sliders - ypač populiarios pastaruoju metu šlepetės. Kailinės, odinės, dekoruotuos perlais.

Guminės šlepetės
Kailinės šlepetės



Angl.: Kitten heels bateliai ypač populiarūs dėl savo elegantiškos išvaizdos, trumpo, pataogaus kulniuko. Tinka tiek su kelnėmis, tiek su sijonais.

Kitten heels
Kitten heels bateliai

Angl.: Ugly shoes arba chunky sole trainers - ypač populiarūs pastaruoju metų. Masyvūs, sportiniai bateliai tarsi pasiskolinti iš tėčio - prognozuojama, kad jie greitai išstums taip visų pamėgtus sneakers tipo sportinius batelius.

Laisvalaikio sportbačiai
Masyvūs sportinio stiliaus bateliai




Bateliai Miuli (angl.: Mules) - ypač populiari ir patogi avalynė, beveik šlepetės, tik elegantiškesni, uždarytu priekiu, taip pat labai populiarūs Gucci kailinės miuli tipo šlepetės vadinamos "Slides" arba "Loafers".

Smailianosės šlepetės
Smailianosės Mules


Gucci kailinės šlepetės
                     









Straipsnis: Janessa " Sagutės projektui", 
nuotraukos iš interneto arba iš internetinės parduotuvės
www.asos.com
www.trendeo.com

Komentarai